MAAS koppelt Yesplan aan verwarming

Peter Raaijmakers is hoofd Techniek bij MAAS Theater en Dans. Hij is verantwoordelijk voor het pand, voor de techniek van de voorstellingen, de techniek van het gebouw, de technici en de begrotingen die daarbij horen. Om het gebouw energiezuinig te krijgen, ging Peter aan de slag met de API en koppelde hij de verwarming aan Yesplan. Een inspirerend verhaal.

Het voordeel van Yesplan?

Van oorsprong zijn we een producerend gezelschap maar sinds wij MAAS zijn, en dat is nu 2 jaar, hebben we ook een eigen huis met twee zalen. We hebben 5 technici in dienst, en daarbij bijna het hele jaar een aantal freelancers. Er zijn er steeds twee vast mee op tournee, en twee vast in huis. Ikzelf pendel een beetje op en neer tussen die twee ploegen.

Het grootste voordeel van Yesplan is dat er één database is, voor zowel het huis als de tournees. Er is één planning en daarop wordt alles gebaseerd. Vroeger hadden we per tournee één Excel en dat was enorm foutgevoelig. Dat zijn we nu kwijt.

Voordat we overstapten naar Yesplan was de angst heel erg groot om het huidige systeem te verlaten. Aan de Excels die we hadden, hingen allerlei belangrijke begrotingen etc. aan vast. Maar dankzij de Excel-koppeling met Yesplan is het mogelijk is om alles weer netjes aan elkaar te hangen.

Yesplan weet wanneer de zalen moeten verwarmd worden en wanneer niet

Dit jaar ben ik voornamelijk bezig geweest met de verbouwingen; van wat eerst één hele grote ruimte was, hebben we twee theaterzalen gemaakt. Daarbij proberen we om ons gebouw energiezuinig te krijgen. Het is dan ook erg belangrijk om ervoor te zorgen dat ruimtes niet verwarmd worden wanneer ze niet gebruikt worden. Toen ik daarover ging nadenken, kwam ik onmiddellijk uit bij Yesplan omdat daar precies in staat welke ruimtes wanneer gebruikt worden. Toen ik aan de installateur van de luchtbehandelingsinstallatie vroeg om die koppeling te maken, kwamen ze aandraven met allerlei pakketten die dat zouden kunnen maar die heel erg duur waren.

Iedereen deed er eerst heel ingewikkeld over, en toen stonden we toevallig bij ons in de keuken en daar hangt een overwerk-timer die het ook mogelijk maakt om te bepalen of een ruimte warm of koud moet zijn. Toen viel ook bij de installateur het kwartje dat het niet per se via RS-485 of ethernet of weet ik veel wat hoeft te lopen, maar dat de koppeling ook kan via een simpel aan/uit-schakelaartje.

Concreet?

Ik heb aan de installateur van de luchtbehandelingsinstallatie gevraagd om een potentiaal vrij contact aan te bieden voor de grote zaal, de kleine zaal en de foyer. Dat zijn namelijk de drie ruimtes die het meeste leeg staan.

Om de zalen op de juiste momenten op te warmen, heb ik een programmaatje geschreven dat een aantal velden uitleest uit Yesplan. Standaard is het zo dat je in Yesplan de begin- en de eindtijd van een voorstelling aangeeft. Het programma neemt dan die begintijd plus de opwarmtijd van de installatie, en de eindtijd plus een half uur speling. Daarnaast heb ik ook een veld aangemaakt waar je kan aanvinken of er gebouwd wordt die dag. Als dat zo is, moet je de bouwtijd invullen en zal in dat geval de ruimte vanaf de aanvang van de opbouw worden opgewarmd. Bovendien verwarmt hij standaard de foyer mee, maar als je bijvoorbeeld voor repetities de foyer niet nodig hebt, kan je dat aanduiden en dan wordt die ruimte niet mee verwarmd.

yesplan lbk instellingen

De middleware die de analyse doet van al deze data, heb ik in Perl geschreven, en daar heb ik een front-end bij gezet in PHP zodat ik kan zien wat het hele ding doet. Verder is het erg foolproof want er komt niemand bij: in de stuurkast van het luchtbehandelingssysteem hangt een Raspberry Pi waar ik drie relaistjes aan heb gezet. En het systeem zit zo in elkaar dat de zaal en de foyer verwarmd worden wanneer je een event boekt met een begin- en eindtijd. Je kan dan enkel handmatig aangeven dat bepaalde zaken niet verwarmd moeten worden. Het is dus eerder te warm dan te koud.

php-script status lbk

Ik heb hier twee dagen tijd in gestoken, waarin ik ook de hardware heb gebouwd. Toen ik het idee had, heb ik eerst de handleiding van de API bekeken. Dat verliep erg vlot. Ik ben in eerste instantie begonnen met in PHP http-requests te doen en te kijken wat ik daar als output kreeg. Erwin, de integratiemanager van Yesplan, heeft me geholpen om de requests bij te schaven. Toen ik zeker wist dat ik daar de juiste output kreeg, heb ik dat in een scriptje geduwd. Aan hardware heb ik minder dan €100 gespendeerd. Dat is dus erg snel terugverdiend.

technologie

“Je kan het zo gek maken als je zelf wilt”

Ik heb met de API ook een dag-overzicht gemaakt, dat bedoeld is om op schermen bij het secretariaat te draaien. Dat is erg handig want dan kunnen we op één scherm zien wie wat waar doet. Mensen die op tournee zijn, gebruiken het nu al dagelijks op hun telefoon. Je ziet waar iedereen is, waar iedereen aan het werk is. Het is heel fijn om dit alles in één oogopslag te kunnen zien.

Nu ben ik ook nog een jaaroverzicht aan het maken. Het is voor ons heel belangrijk om in één oogopslag te kunnen zien wat er per jaar gebeurt. Dat betekent dat tournees, voorstellingen en festivals in blokken weergegeven moeten worden. Dit is belangrijk omdat er gekeken moet worden naar resource- en personeelsverdelingen.

De bedoeling is verder om het verwarmingssysteem nog uit te breiden naar de kantoren. Daar willen we de verwarming ook elektrisch gestuurd maken. Dan kunnen we over elke ruimte zeggen of die warm moet zijn of niet. Daaraan gekoppeld komt dan ook de verlichting en de vaste spanning van de computers. Dit wordt vervolgens ook gekoppeld aan het inbraakalarm. Wanneer het inbraakalarm wordt aangezet, gaan in alle kantoren automatisch de lichten, de verwarming en de computers uit. Dit zou ik ook kunnen koppelen aan Yesplan, maar we plannen daar onze kantoren niet in. Maar je kan het dus eigenlijk zo gek maken als je zelf wilt.